tisdag 29 juli 2014

Färgövning med gem hjärtan för yngre barn

Då var det dags igen....igår började jag jobba igen efter fyra härliga, lata semesterveckor.
På jobbet stod två presenter och väntade på mig från barn som slutat för att börja i förskoleklass, alltid trevligt med lite extra uppskattning!


Det var trevligt att träffa kollegor och barn igen, vi hade en lugn start med väldigt få barn och det kändes inte alls jobbigt att komma igång.

Under sommaren har det inte blivit några nya inlägg med material eller tips till er som arbetar inom förskolan eller skolan, så idag kommer ett litet tips.

Barngruppen som jag ska arbeta i under hösten kommer att bestå av femton 2½-4 åringar och övningen som jag tipsar om idag passar bra för den åldern.

Färgövning med gem hjärtan

I sommar när jag var på en bokoutlet i Höganäs hittade jag en ask med fina gem hjärtan i olika färger som jag direkt tänkte att vi kunde få användning av.


Jag klippt ut ett gult, ett rött och ett blått hjärta som jag skrev färgen på.


Materialet består av tre hjärtan i kartong och nio gem.(3 röda, 3 blåa och 3 gula)
Övningen går ut på att sätta fast gemen på respektive hjärta, samt att träna på grundfärgerna.


Ett litet tips så här i jobb starten!/Maria

söndag 27 juli 2014

Svalkande vattenmelon och hallon drink med stevia

Ja, då var sista dagen kommen av mina fyra semester veckor:-(
Visst allt har ett slut.......även semestern, det är bara att jobba på och se framemot nästa ledighet.


Vad sägs om en ny svalkande drink i värmen?



Jag har tidigare lagt in ett recept på en svalkande sommardrink och har nu gjort en ny med smak av vattenmelon och hallon, i den har jag valt att ersätta det vanliga sockret med stevia som inte påverkar blodsockret och triggar igång sötsuget som vanligt socker.

Detta behöver du:

1 liter vatten
2 dl stevia strö
4 dl (2 frp) vattenmelon & hallon lättdryck
1 flaska vodka (750 cl)

Gör så här:
Koka upp vatten och stevia, låt svalna.
 

Tillsätt juicen och vodkan.


Blanda och häll blandningen i burkar och ställ in i frysen.
När blandningen har sorbet konsistens är den färdig att använda.

Skeda 3/4 av glaset med blandningen.

 Fyll upp med fruktsoda eller liknande läsk.  
Jag lade även i färsk tärnad vattenmelon.

Mycket god och svalkande!!

Nu bär det av på en liten grillkväll, ha en trevlig kväll!/Maria

torsdag 24 juli 2014

Calzone special

Hej alla fina! Även om det går några dagar mellan mina inlägg här så är det skoj att ni tittar in hos mig!

Igår gjorde jag egen calzone för första gången, det var väldigt varmt att stå i köket men det var det värt!


Receptet på degen hittade jag på bloggen Kocksnack.

Calzone
Detta behöver du:
50g jäst
50 cl ljus öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
1 dl olivolja
500 g vetemjöl 
450 g durumvete 
2 tsk salt

Gör så här:

Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll.
Väg upp mjölet och häll i degbunken.
Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40 grader.
 Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet.
Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela sedan i 6 delar och forma upp till bollar och låt jäsa 20 min. 

Blanda tomatsåsen

Min tomatsås
1 burk krossad tomat av märket Mutti
1 msk Mutti tomatpuré
1 msk olivolja
½ dl vatten
3 tsk oregano
Salt & peppar
Blanda ihop allt i en bunke och mixa såsen slät med en stavmixer

När degen jäst klart:

Kavla ut degen till en rektangulär pizza, ca 30*15cm.
Lägg på tomatsås i mitten, osten och fyllning ovanpå. Jag hade mozzarella, rökt skinka och räkor.
 Lyft upp kanterna i ena änden på pizzan och nyp ihop på ovansidan över hela.
Baka pizzorna på varma plåtar i 250 grader i 10-12 min eller tills pizzan fått fin färg. 



De gånger vi köper pizza tar jag gärna calzone, för att jag tycker de är saftigare än vanlig pizza. Mina pizzor i går blev härligt saftiga och goda, kommer att bakas fler gånger!


Vi var fem personer igår så jag valde att dela degen i fem bitar istället för sex, det blev mycket deg på våra pizzor och de mättade verkligen, en halv hade räckt! 

Vi hörs, ha det så bra!/Maria

måndag 21 juli 2014

Svalkande sommardrink

Sommaren har kommit till Sverige och ska stanna länge till, den här semestern har verkligen levererat än så länge.
Dagarna består av sol, bad, god mat och dryck precis som det brukar vara när man åker på solsemester och i år behöver vi inte åka iväg utan kan njuta av samma här hemma.


I sol och värme är det viktigt att dricka mycket och häromdagen när jag hade mina tre brorsbarn här drack vi tillsammans sex liter saft, vatten och juice på en dag. Vi dricker saft (Fun light green) som är sötad med stevia, de har kommit med en ny god smak, ananas och papaya.

Bilden är lånad hos www.funlight.se
Till värma sommarkvällar har jag gjort en fryst drinkblandning som har sorbet konsistens.




För att blanda drinken skedar man upp drinkblandningen i ett glas till 3/4 delar och häller på fruktsoda..


Sen är det bara att njuta av en svalkande sommardrink.




Drinkblandningen gör ni så här:

Ingredienser:
1 liter vatten
2 dl strösocker
2 dl citron/lime lättdryck
2 dl exotisk nektar

1 flaska vodka (750 cl)








Gör så här:
Koka upp vatten och socker, låt svalna.
Tillsätt juicerna och vodkan.
Blanda och häll blandningen i burkar och ställ in i frysen.
När blandningen har sorbet konsistens så skeda 3/4 av glaset med blandningen och fyll upp med fruktsoda eller liknande läsk.
  

Nu är det dags för frukost innan det blir en dag på stranden!/Maria

torsdag 17 juli 2014

Loppis Brygghuset, Varberg och Ullared

Min frånvaro här har med semestern och Stellans lediga dagar att göra, vi har varit iväg på dagsturer runt om i södra Sverige.
Vad har vi då hittat på?

Vi har varit på fler balla ställen i Skåne och under vår resa hittade vi egna balla ställen, en av dem finns i Billing i Skåne. Det är en väldigt speciell secondhand butik full med saker, så som glas, tallrikar, bord, stolar, porslin, böcker och mycket annat. I och utanför butiken fanns handskrivna skyltar som ägaren hade satt upp:


Butiken heter Loppis Brygghuset och ligger på Måns Andreas väg 8 i Billinge, för att se deras öppettider rekommenderar jag er att titta in på deras facebook sida, där de uppdaterar sina öppettider.

I tisdags blev det ett besök till Varbergs fästning, tyvärr var alla guidade visningar full bokade så vi fick nöja oss med att gå runt själva samt att vi besökte museet, så att vi fick ta en liten del av fästningens historia och stor del av Hallands historia. 


Efter att ha sett det här på museet blev jag sugen på ett besök till det stora varuhuset GeKås i Ullared och min snälla älskling styrde bilen dit för en liten spontan shoppingtur. 

Ja, det är en liten del av det vi har hittat på, hoppas ni också har möjlighet att gör och uppleva roliga saker! /Maria

måndag 14 juli 2014

Lättbakade kalljästa frukostbullar

God morgon eller god middag!

I dag gick vi inte upp förrän kl.10 och har precis avslutat frukosten som bestod av kaffe, proviva50 (apelsin och mango) och nybakade bullar med pålägg.



Vad äter ni till frukost?

När jag jobbar blir det ofta smoothie och kokta ägg till frukost, det står jag mig längre på än bröd.
På semestern blir det ofta att måltiderna förskjuts och frukosten går ihop med lunchen och middagen blir senare än vanligt.


Original receptet på dagens bullar har jag hittat på recept.nu. Jag byte ut lite av vetemjölet mot ett med fullkorn. 

Min variant på receptet kommer här:

Kalljästa frallor
Det här behöver du:
3 dl ljummet vatten
2 msk olja
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetemjöl special med fullkorn

ca 5 dl vetemjöl
Äggvita att pensla frallorna med.Skalade solrosfrön, linfrön och sesamfrön att strö över frallorna, man kan välja efter egen smak.
Jag använde endast sesamfrö.


Gör så här:
Blanda vattnet med oljan och jästen.
Tillsätt salt, socker, vetemjöl och vetemjöl special med fullkorn, blanda allt tills det blir en fast deg.

Dela degen i 12 delar och rulla till små frallor.
Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt.
Låt jästa i 15 minuter, ställ sedan in dem i kylskåp över natten.

På morgonen:
Pensla bullarna med äggvitan och strö över de frö ni vill.


Grädda dem i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.

Härlig start på dagen med en doft av nybakat i hela huset.

Njut av dagen alla fina läsare!/Maria

söndag 13 juli 2014

Räkcheesecake

Som ni säkert märkt har det gått några dagar sedan jag uppdaterade här på bloggen.

Vi har njutit av sol, värme, god mat, dricka, goda vänner och fiske. Jag vill kalla det livsnjutning!


För mig är det väldigt avkopplande att ligga på stranden och sola och bada, sen är det inte fel att vi i Helsingborg ser ett annat land (Danmark) på andra sidan sundet när vi är på stranden.
Vi ligger oftast på fria bad vid den stora bryggan så att man kan gå i från bryggan när man behöver svalka sig, i fredags var det 20 grader i vattnet. 


Våra kära vänner Camilla och Per var här i fredags på lite god mat, jag hade valt prova en ny rätt, en räkcheesecake och den gick verkligen hem av gästerna och oss.
I går fick även några i vårt sällskap på Lergöken cup (fisketävling) smaka på den och alla tyckte att den är underbart god.



Receptet får ni ta del av idag. För er som vill kan ni klicka 

nedan för att hämta receptet som pdf.

Räkcheesecake

Detta behöver du till botten:
250 gram Kavring (eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Gör så här:

Mixa brödet i mixer eller med en stavmixer.
Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.

Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.

Detta behöver du till fyllning: 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar/stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här :

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost.
Skala och hacka räkorna.
Finhacka löken (en halv om det är en större lök).
Hacka dillen.
Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner romen och den nypressade citronen.
Smaka av med salt & peppar.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält de på svag värme, tills alla har smält samman.
Vänd ner och rör om i smeten tills allt är väl blandat.
Lägg smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.


Precis innan servering dekorera tårtan med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Jag dekorerade med äggklyftor, räkor, citron, rom och dill.



Receptet kommer från Jennys matblogg!

God natt!/Maria

onsdag 9 juli 2014

Fler balla ställen i Skåne

I sommar har jag och Stellan ingen semester tillsammans, han började på sitt nuvarande jobb i mitten av april och har valt att jobba hela sommaren. Vi försöker hitta på saker på Stellans fridagar, i torsdags var en sådan!

Vi passade på att besöka fler platser som finns med i boken 100 balla ställen i Skåne, den här gången blev det i närheten av Lund.

Första stoppet var hos Sloppy Billy, Jonas Pettersson som bor där har byggt upp Westernstaden Riverdale där man kan ha teambuilding odyl och han har haft igång verksamheten sedan 1999. Hans historia kan ni läsa här.

Känslan som infann sig var att vi hamnat i en bortglömd gammal Western stad som låg öde, vi var tillbaka på 1800-talet!

Andra stoppet blev i bostadsområdet Jakriborg i Hjärup utanför Lund som är byggt i 1930 tals stil.
När vi klev av bilen fick man en känsla av att vara i någon annat land och i en gammal Hansa stad ex Lübeck (Tyskland). Jag kan rekommendera er att åka dit, där är väldigt fint och mysigt.

Tyvärr var några av ställena vi tänkte besöka inte öppna på torsdagar, vi får nog ge oss ut en helg. 

En plats som är med i boken är Barsebäcksverken där gjorde vi ett besök utanför och till Stellans glädje var det några studenter som hade byggt en racerbil och provade den på parkeringen.


De ska delta på Silverstone i Storbritannien med bilen, coolt!

Nu blir det en dag i solen, njut av dagen!/Maria

tisdag 8 juli 2014

LCHF Granola med hasselnötter, mandel och frön

Hur har ni det i sommarvärmen? Gillar ni den eller lider ni av den? Jag älskar sommaren och njuter av den. Allt känns lättare och alla människor verkar mycket piggare och gladare. 

Sommarmatematik enligt Maria:
Sol + värme = sommar
rosévin + grillat = sommar
bad + solkräm = sommar
solhatt + solstol = sommar

bikini + flip flop = sommar

För några år sedan hade vi en pool i trädgården, en dag som denna när termometern visar 30 grader saknar jag poolen. Vilken tur att min syster har en och inte bor så långt bort, det blev härliga dopp i hennes pool idag.




Flirtighetens vind var ju här igår och jag fick mycket gjort, bland annat en LCHF granola som hela familjen gillade, den ena burken är redan slut.


LCHF Granola
15- 20 portioner (ca 1-2 msk per portion)
Detta behöver du:
2 dl mandel
2 dl hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1/3 dl hela linfrön
1 tsk ekologisk vaniljpulver
1 msk kakao
3 msk kokosfett (låt det smälta till flytande konsistens)

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka mandeln och hasselnötterna.
Blanda ihop allt i en bunke och fördela på en plåt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter. Rör några gånger under tiden, (det ska få lite färg, se till så det inte blir bränt!). Låt granolan svalna och förvara den i en tät burk! (Jag använder Ikeas glasburk).

Receptet har jag hittat på bloggen 56kilo!

Mitt på dagen när det är varmt tycker jag det är gott med en skål fil/yoghurt tillsammans med granola och färska jordgubbar.


Nu blir det Allsång på Skansen, på TV!
Jag önskar er en härlig sommarkväll!/Maria

måndag 7 juli 2014

Jordgubbs och rabarbersylt

Vissa dagar kan man var effektiv och hinna med en massa saker, idag är en sådan dag!


Direkt efter frukosten i morse började jag att göra egen granola (recept kommer) och sylt. Jag har inte gjort egen sylt tidigare, så det var premiär. Det var hur enkelt som helst och kommer att göras fler gånger!


Huvudingredienserna är jordgubbar och rabarber.



För er som är intresserade kommer receptet nedan:

Det här behöver du:
500 gram jordgubbar
500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
3 tsk vaniljsocker
½ kg syltsocker 

Gör så här:
Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem, lägg de i en stor kastrull.
Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva den i ½ cm skivor och lägg i kastrullen.
Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.

Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock. Mosa under tiden frukten ev. med en potatisstöt. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.

Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.

Receptet har jag hittat här.

Jag använde mig av IKEAs fina glasburkar och dekorerade dem så här fint:


Kortet, tejpen och hjärtat har jag köpt hos TGR!

Jag hade med mig en burk till min syster som vi hade till ostkakan som hon bjöd på, det var jättegott tillsammans!

Ha det bäst!
Kram Maria

lördag 5 juli 2014

Underhåll, renovering och ommöblering

Snart är första semester veckan slut och när jag summera den så har den varit full av nya projekt här hemma.

Hela gårdagen gick åt till att måla klart byrån, olja in uteplatsen och olja ytterdörren. Ja, jag har semester men för mig som har svårt att bara sitta still och inte göra något känns det väldigt skönt att ha något att göra, samtidigt som det blir väldigt fint! 

Uteplatsen

I år valde vi en olja med färg till vår uteplats, det blev en teakfärgad olja och vilken skillnad det blev:


Tänk vad lite som behövs för att man ska få känsla av en helt ny uteplats!


Ytterdörr

Vi har en teakdörr som behöver oljas in och till den behövde vi en bra teakolja, Stellan beställde en olja av märket Timberex Timberguard.


En dyr men super bra olja som får toppen betyg av mig.
Nedan kommer en bild där ungefär halva dörren är inoljad en gång.
Även här får man känslan av att det är nytt.


Uterum

Nu är byrån i vårt uterum färdig målad och den blev grå, för att passa in till soffan som vi har där.



I samband med att byrån blev klar passade jag på att möblera om i vårt uterum och byrån fick bli avskiljare mellan soffan och det som ska bli en matplats (ytterligare ett projekt).


Vad tycks? Super fint om jag får säga det själv=))

Njut av livet och ha det så bra!/Maria

torsdag 3 juli 2014

Kalljäst brytbröd med havre och råg

Visst är det härligt när det luktar nybakat i huset på morgonen, det gjorde det hemma hos oss i morse!

Till dagens aktiviteter bakade jag brytbröd som vi kunde njuta av till frukost och ha med i picknick korgen.



Degen till brödet blandade jag i går kväll och sen stod det i kylen och kalljäste under natten.
I morse var det bara att starta ugnen och sätta in plåten.

Grundreceptet hittade jag i tidningen Buffé.
Jag valde att ha i fiber havregryn istället för vanlig.

Här kommer receptet:
Ingredienser:

½ pkt jäst (25g)
7½ dl kallt vatten
6 dl rågsikt

1 dl fiber havregryn
½ dl linfrön

8 dl vetemjöl special
1 msk salt
2 msk olivolja

1½ dl solrosfrön

Gör så här:
1. Häll vattnet i en bunke.
2. Rör ut jästen i vattnet.
3. Tillsätt rågsikt, havregryn, linfrön, vetemjöl, salt och olivolja.







4. Blanda ihop allt väl, degen ska vara
kladdig.

5. Häll degen i en smord långpanna.
6. Strö över solrosfröna
7. Ställ plåten i kylen över natten.

På morgonen:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skåra försiktigt degen i 20 bitar.
3. Grädda plåten i mitten av ugnen ca 25 minuter.




Ett gott bröd som kommer att bakas fler gånger hos oss!
Lycka till om ni provar!/Maria

onsdag 2 juli 2014

Nya projekt på gång

Så mycket man kan hinna på en dag bara man vill och orkar, jag har påbörjat två nya projekt här hemma i dag.

I mitten av 1990-talet var det populärt med furu möbler och vi köpte en byrå som vi använde i vår hall till för fem år sedan och sen har den stått i vårt uterum. I den förvarar jag lyktor, krukor, ljus och filtar.


Jag tyckte den behövde piffas till och har nu grundmålat den och ska förhoppningsvis måla klart den de närmaste dagarna.

Vilken färg tror ni att den kommer att få? Jag kan säga att den inte kommer att bli vit.


När vi köpte vårt hus 1996 fick vi en trästege med i köpet, den har varit ute under alla år och har det senaste året legat i gräset intill huset, tyvärr har det gjort att en del av träet har murknat.
Stegen är säkert hemgjord och kan vara upp mot 50 år gammal.



Jag har räddat den från att kastas och målat den vit!!


Stegen har fått en tillfällig plats i vårt sovrum till att hänga kläder på.



Tjusigt eller hur=))

Fler bilder på byrån kommer när den är färdig målad!

Vi hörs!/Maria

tisdag 1 juli 2014

Outlet shopping Bondelid

Hur har ni det runt om i landet? Här njuts det av semester!
Så mycket man vill hinna göra under sin semester, jag hittar på nya projekt hela tiden.


I helgen fick Andreas några makriller när han var och fiskade, jag fick i uppgift att åka till Höganäs och lämna de till rökning hos Mölle fiskrökeri under gårdagen.
Till min stora glädje låg butiken i outletområdet, där bland annat Lager 157 och 
Iittala Outlet också finns, så det blev en shoppingrunda.

Årets första julklappar blev handlade hos Iittala, kanske lite tidigt eller vad tycker ni? Jag brukar börja tidigt så för mig känns det inte så konstigt.


Lite fick jag även handlat till mig själv, hos Lager 157 köpte jag en stickad tröja med ankare på



och en blus, båda från Bondelid. 


Vill ni fynda fina kläder till mycket bra priser är Lager 157 värd ett besök, jag gav 100 kr för tröjan och 100 kr för blusen!


I dag har jag börjat anlägga en rabatt i trädgården, det tar tid att gräva ut, lägga ny jord och plantera, bilder kommer vid ett annat tillfälle. 

Ha en trevlig kväll!/Maria