söndag 31 maj 2015

Choklad och kokosbollar med honung och linfrö

Är ni som mig svag för godsaker? Jag kan bli sugen på något gott efter maten ibland och vi har nästan alltid glass hemma så det blir oftast det. För ett tag sen hade en kollega gjort en nyttigare variant av chokladbollar som var väldigt lik originalet. Nu har jag gjort egna och kan ta en sådan när sötsuget sätter in.
Tack för receptet Anna!


Det här behöver du till ca. 16-18 chokladbollar
100 gr kallpressad kokosolja (utan kokossmak)
1 dl honung eller agavesirap
3 rågade msk kakao
4 dl fiber havregryn
1 msk linfrö
1 krm havssalt
1 msk kallt starkt kaffe
(kaffet lade jag till i receptet)

Till dekoration
1 dl kokosflingor

Gör så här:
1. Blanda kokosolja, sötning och kakao tills kokosoljan blir jämn.
2. Tillsätt havregryn, linfrö, kaffe och salt.
3. Blanda tills smeten blir jämn och havregrynen lätt krossade.
4. Ställ in smeten i kylen i några minuter.
5. Forma fina bollar och rulla i kokosflingor.
6. Förvara chokladbollarna i kylen och ta fram dem ca 5 minuter innan servering.

Trevlig kväll!/Maria

Mors dag 2015

Ni glömmer väl inte att fira era mammor idag! Det är nog svårt att missa att det är mors dag, det är som med mååååånga andra dagar ett kommersiellt jippo där handeln vill att vi ska shoppa.
Visst är det samtidigt lite trevligt att bli uppvaktad. 
 Mors dag-firandet kom till Sverige 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg (1857–1920).
Jag har under veckan hört på radion om hur anvisningarna löd när mor skulle firas 1920 och hittade en bild på instagram: 

Jag ska uppvakta min mamma med något köpt och något hemgjort.

Ljusen är köpta på Rusta 


Hemgjort
Nyttiga chokladbollar med honung och linfrö.

Receptet på chokladbollarna kommer i eftermiddag!

Hörs sen!/Maria

lördag 30 maj 2015

Frozen strawberry daiquiri med bacardi limon

En god drink efter maten så här på lördagskvällen är inte fel, igår drack jag en frozen strawberry daiquir på krogen och blev sugen på att göra min egen.



Så här gjorde jag min som jag serverade i ett vinglas:
ca 10 isbitar
6 cl koncentrerad jordgubbssaft
Saften från en ½ lime
4 cl bacardi limon


Gör så här:
1. Lägga alla ingredienserna i en mixer.
2. Mixa tills den har slush konsistensen.

3. Häll upp i ett glas och servera direkt.

En härlig drink som får mig att längta efter sommaren!/Maria

Livsnjutning

Fastän jag hade min lediga fredag igår hann jag inte med något besök här, det blev en dag med umgänge tillsammans med härliga vänner och kollegor.
Min vän Carina bjöd mig på lunch som tack för att vi passat hennes hund i ett par dagar, det blev en god paj med bland annat bladspenat, skinka och tomat. Då Carina bor nära Spring Hills utförsäljnings lokal blev det en promenad dit för lite shopping.


Kväll avslutades med AW med några kollegor och en fd kollega på bland annat Olssons skafferi i Helsingborg. Det blev en underbar kväll där skrattensalvorna avlöste varandra. Tack alla underbara tjejer för en kanon rolig kväll!


Jag åt god Linguine ai Frutti di Mare till huvudrätt och citronpaj med italiensk maräng till dessert. 

Nu ska här ätas grillat med ugnsstekta nypotatis och sås, önskar er en härlig lördagkväll!/Maria

onsdag 27 maj 2015

En födelsedag i himlen

En person har varit med i mina tankar under hela dagen, det är pappas födelsedag idag och den första sedan han dog:-(
Redan i morse kom tanken på att pappas liv slutade för tidigt, han blev endast 73 år. Det känns konstigt att inte kunna ringa och gratulera, därför blir det ett grattis här på bloggen!

Bilden är lånad här: www.mixin.se

Var rädd om er!
Kram 
Maria

tisdag 26 maj 2015

Kyckling och bacon gratäng med tomat och vilökssås

Efter två planeringsdagar med många diskussioner om hösten samt reflektioner och utvärdering känns det extra härligt att vi fått hem vår älskade sjöman Kevín efter 2½ månad ute på sjön. Känns härligt i mamma hjärtat!

Självklart passade hans mamma (jag) på att göra en ny kycklingrätt till middag som uppskattades av sonen och hans pappa (Stellan). 


Kyckling och bacon gratäng med tomat och vilökssås

Det här behöver du:
800 gram kycklingfileer
1 pkt bacon
smör
salt och peppar

Tomatsås:
1 burk krossad tomat
1 pressad vitlök
salt & peppar
2 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond 

Vitlökssås:
2½ dl smaksatt Cremé Fraiche vitlök & örter
1 dl vispgrädde
Topping: 3 dl riven ost (gärna lagrad)
Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
1. Skär kycklingen i lagom stora gratäng bitar.
2. Bryn kycklingbitarna i smör så de får fin färg. 
3. Dela baconen i mindre bitar och stek den. 
4. Lägg kyckling och bacon i en ugnssäker form. 
5. Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och låt den sjuda upp.
6. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen i en annan kastrull och värm upp det tills det sjuder.
7.  Varva tomatsås och vitlökssås över kycklingen.
8. Toppa till sist med den rivna ost och ställ in i ugnen i 15-20 minuter, tills osten börjat bubbla och kycklingen är genomstekt.
Servera med pasta eller ris och en god sallad.

Hoppas ni vågar prova den här goda gratängen!

Kram
Maria

söndag 24 maj 2015

Geometri för barn: hitta formen

Vilken fantastisk show vi fick av Måns Zelmelöw igår kväll/natt, hans utstrålning gick rakt igenom TV rutan och sicken nagelbitare omröstningen blev, härligt med vinst för Måns GRATTIS!
Medans TV stod på med Eurovison tittade jag igenom påbörjade material som inte blivit färdiga och pysslade med det medans alla bidragen framfördes.


Materialen geometri: hitta formen blev klart!




Övningen går ut på att hitta den lilla formen som finns i den större och para ihop korten med varandra.
För att ha olika svårighetsgrad på material har jag valt att göra det
 i två uppsättningar, ett som är färgkodat, där den stora och lilla formen har samma färg, ett där den lilla formen är svart.
När ni laddar ner materialet väljer ni vilka sidor ni vill skriva ut och använda.




Båda uppsättningarna består av 20 kort, 10 kort med en stor och en liten form och 10 kort med småformer.



Vid intresse av materialet:
Gör så här: Klicka på länken som jag har lagt in i slutet av inlägget. (länken har oftast samma namn som materialet)
Låt dropbox ladda klart sidan innan ni trycker på ladda ner.
På min dator hamnar materialet i "hämtade filer", det kan man nog välja själv! Sen är det bara att skriva ut och laminera materialet:-)
Klicka på länken nedan för att ladda ner materialet som pdf.


Här kommer tips på fler material med geometri för barn:

Det här materialet går ut på att lägga rätt bild till rätt geometrisk form och bilda ett pussel. Du hittar det HÄR.

Material formpilar hittar du HÄR.

Materialet sorteringsövning former hitta du HÄR.


Mitt allra första material med former hittar du HÄR!


Efter två veckors sjukskrivning är det dags för jobb imorgon, veckan börjar med två planeringsdagar! Jag vill passa på att önska er en härlig söndags kväll!/Maria

torsdag 21 maj 2015

Montessorimaterial: Korsord med tre bokstäver (ljudenliga ord)

Hoppas ni har haft en bra dag runt om i landet, speciellt ni som arbetar på förskola och har firat förskolans dag! Tyvärr är jag fortfarande sjukskriven och kunde inte närvara:-(
Jag pratade med en kollega som berättade att de hade gjort olika stationer med aktiviteter på gården såsom såpbubblor, målning och trolleri!



Idag tänkte jag dela med mig av ytterligare ett material till er, det är sex stycken korsord med 2-7 ord.


Övningen går ut på att titta på bilderna och skriva ordet i rutorna in till bilden dvs lösa korsordet.

Materialet består av 6 stycken korsord, 6 facit med versaler (stora bokstäver) och 6 facit med gemener (små bokstäver). Alla ramar runt rutorna är i rosa färg för att alla orden är ljudenliga.


Jag har valt att göra dubbla facit ett med versaler och ett med gemener så man kan välja det som passar barnet bäst, själv skriver jag alltid versaler när jag löser korsord.



Vid intresse av materialet: 

Om den här sidan kommer upp så klicka längst ner på "Nej tack, fortsätt till nedladdning" om ni inte vill skaffa dropbox.


Gör så här: Klicka på länken som jag har lagt in i slutet av inlägget. (länken har oftast samma namn som materialet) Låt dropbox ladda klart sidan innan ni trycker på ladda ner.På min dator hamnar materialet i "hämtade filer", det kan man nog välja själv! Sen är det bara att skriva ut och laminera materialet. OBS! Klicka inte direkt på skriv ut i dropbox, då riskerar ni att få halva sidor! 



Tala om lite otur.....nu när magen börjar kännas bättre har jag drabbats av tandvärk och fick gör ett akut besök hos tandläkaren:-( Nu vill jag bara slippa all smärta och komma igång att jobba igen, håll nu tummarna att allt är bra till måndag!

Glöm inte att hålla tummarna för Måns Zelmerlöw ikväll så att vi får se honom i Eurovision Song Contest finalen!
Kram Maria

onsdag 20 maj 2015

Apelsinsallad med quinoa, fetaost och mandel

Jag gillar att prova nya saker i köket och hittar en del tips i tidningar och på nätet, dagens recept är hittat i en tidning på sjukhuset. (kommer inte ihåg vilken)


Det här behöver du:
2 portioner
1 dl quinoa
2 dl vatten
½ tsk salt
2 stora söta apelsiner
½ dl sötmandel
25 gram grönsallad tex ruccola
1/4 rödlök
75 gram fetaost
1½ msk olivolja
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
1. Koka quinoan i lättsaltat vatten enligt rekommendationer på förpackningen. Koktid brukar vara 15-20 minuter.
2. Rör ner 1 msk olivolja i quinoan när den har kokat klart och låt den svalna något.
3. Skölj salladen och ta bort grova stjälkar.
4. Skala apelsinen med en skalkniv, ta bort det vita och skär klyftorna i filéer.
5. Skär rödlöken i tunna strimlor
6. Torrosta mandeln i en stekpanna och hacka den grovt
7. Blanda ihop allt med quinoan och salladen.
8. Smula i fetaosten.
9. Ringla olivolja över och smaka av med havssalt och svartpeppar.


Vi åt salladen till stekt ytterfilé och kall beasås. Då Stellan inte äter oliver la jag inga oliver i salladen men la några svarta oliver på min tallrik.  


Nedan kan ni se hur enkelt det är att skära apelsinen i fina filéer.


Nu ska jag laga en bananpannkaka med chiafrö till frukost, ha en bra dag!/Maria

tisdag 19 maj 2015

Siluettmatchning för barn: fordon

Jag är tyvärr hemma fortfarande efter min operation, det gör ont i såren och jag kan varken lyfta eller böja mig utan att det känns i hela magen:-(

Som jag skrivit tidigare hittar jag just nu mycket inspiration på pinterest och samlar det jag gillar i egna anslagstavlor, ni hittar min sida på pinterest HÄR.

Idag vill jag tipsa om ett material som jag sett på pinerest som man laddar ner gratis.

Bilden är lånad hos: http://blog.theconnectionweshare.com/
Det är bloggen the connection we share som har ett fint material där man matchar fordon till siluett bilder, det är gratis att ladda ner HÄR.

Jag har gjort ett siluettmatchnings material med djur som ni kan läsa och ladda ner HÄR.



Tänkvärda ord:
Det bästa med dig är att du är du 
och det kan ingen någonsin ändra på.

God kväll!/Maria

söndag 17 maj 2015

Helsingborgs bryggeri 4 år

I går besökte vi tillsammans med några vänner Helsingborgs bryggeri och firade deras 4 års dag.
Jag kan säga att vi var inte ensamma, köerna till ölen och maten ringlade sig långa.
När vi var på deras 2-års kalas var det strålande solsken och dem hade ca 8000 besökare, trots att vädret inte var det bästa så var det många som passade på att fira bryggeriet i år igen.

Det är en trevlig tillställning med massor av god öl, stor matmarknad, street food från lokala matproducenter och live band som spelar. 
Som vanligt träffade vi på många bekanta......alltid super skoj!! I år provade jag ingen öl pga av mina värktabletter jag tar efter operationen men jag provade street food från Lundasparris.


En enkel och god rätt som passar bra som förrätt.
Grillad sparris med bladsallad, sås, bröd och riven parmesanost!


Vill ni veta mer om Helsingborgs bryggeri kan ni läsa HÄR!

Trevlig kväll!/Maria

Snabbakat bröd i stekpanna: Glödhoppor

När jag låg och väntade på att bli inkörd till operationen i måndags så bläddrade jag i tidningarna som låg i den lilla hytten jag var i, det var inga nya tidningar men jag hittade lite intressanta recept som jag nu har letat upp på nätet och ska prova.

Ett jag gjorde i dag var så kallade glödhoppor som jag läste var en av storsäljarna på Lill-Babs kafé med räkor och ägg på. 


GLÖDHOPPOR
6 st glödhoppor

Det här behöver du:
2,5 dl filmjölk
5 dl vetemjöl + till utbakning
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna och forma degen till sex bollar.
2. Kavla ut med kruskavel till ovala kakor.
3. Grädda i torr stekpanna, ett par minuter på varje sida.

Bröden kan  frysas.

 Nästa gång ska jag prova att ta hälften vetemjöl och hälften ett grövre mjöl.


Nu ska här göras räkmackor till kvällsmat!/Maria

lördag 16 maj 2015

Siluettmatchning för barn: Vilket djur?

Det har gått ett tag sedan jag gjorde något nytt material, idag blir det inte ett helt nytt utan ett som jag hittade när jag gick igenom min stora samling av material som jag ville uppdatera med nya bilder och göra så att ni kan ladda ner det själv.

Jag tycker bäst om enkla bilder på mina material som inte har en massa bakgrund, så det tog en stund att hitta de bilder jag tyckte passade bra.

 

Materialet går ut på att para ihop djur bilder med siluett bilden av samma djur. Om man vill kan man använda det som ett memory.


Materialet består av 36 kort, 18 djurbilder och 18 siluettbilder. Bilderna är på både vilda djur och bondgårdsdjur. 


Vid intresse av materialet:
Gör så här: Klicka på länken som jag har lagt in i slutet av inlägget. (länken har oftast samma namn som materialet)
Låt dropbox ladda klart sidan innan ni trycker på ladda ner.
På min dator hamnar materialet i "hämtade filer", det kan man nog välja själv! Sen är det bara att skriva ut och laminera materialet:-)
Klicka på länken nedan för att ladda ner materialet som pdf.


Jag hoppas ni får nytta av materialet och ni får gärna ge mig feedback om vad barnen tycker om det!! Tack på förhand!

4-års jubileum
I eftermiddag ska vi 
besöka Helsingborgs bryggeri som firar 4 år.
Det blir ölprovning (inte för mig), liveband och matmarknad med lokala aktörer:-) Kanske ses vi!!
Va rädd om er och ha en bra dag!/Maria

fredag 15 maj 2015

Lättlagad krämig broccolisås till pasta

Klämfredag och hoppas mååånga av er är lediga idag, vår fina vän Anette som var ledig idag kom med frukostbullar till oss i morse:TACK!

Det känns att min kropp inte har samma krafter efter operationen som tidigare, efter att varit uppe i fyra timmar säger kroppen ifrån att den vill vila, så det blev två timmars sömn mitt på dagen.


I dag tänkte jag tipsa er om en enkel och snabblagad middag som jag själv har hittat på och brukar göra, den tar 15-20 minuter att laga.

Krämig broccolisås med pasta.




Det här behöver du till 4 portioner:

500 g fryst broccoli eller färsk
5 dl crème fraiche
3 dl riven lagrad ost
½ tsk cayennepeppar (ev mer om man vill ha mer sting i såsen)
½ tsk vitlökspeppar
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
1. Koka broccolin i saltat vatten ca 5 min.
2. Häll av vattnet och dela broccolin i mindre bitar eller mixa med   mixerstav.
3. Tillsätt crème fraiche och kryddor.
4. Koka upp såsen och tillsätt den rivna osten.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera såsen tillsammans med pasta och en grönsallad när osten har blandats i och smält. 

Jag önskar er en trevlig helg!/Maria

torsdag 14 maj 2015

Riksettanrallyt 2015 i Örkelljunga

I dag fick jag rört lite mer på kroppen, Stellan tog med mig till Örkelljunga för att titta på bilar som kört riksettanrallyt för 15:de året i rad. Bilarna körde i år från Jönköping, Markaryd, Ljungby, Värnamo och Vaggeryd  till Örkelljunga. De räknade med att uppemot 500 bilar skulle komma och där fanns verkligen mååånga fina bilar, Stellan tog flera bilder här kommer några av dem.







Tänka att det finns så mååånga entusiaster som lägger ner massor av kärlek och omsorg på sina bilar, vissa går all in och klär sig tidsenligt med bilen!

Ja, det var lite om vår dag i solen!/Maria

onsdag 13 maj 2015

Bananpannkaka med chiafrö

När jag har ont är aptiten inte den bästa och att laga mat är inte det första man tänker på. Äta måste man gör ändå och idag ska jag tipsa er om ett snabbt och mättande mellanmål med mycket protein som fick bli min lunch idag.


Det här behöver du:
1 banan
2 ägg

1 msk chiafrö

Gör så här:
1. Mosa bananen med en gaffel i en bunke.
2. Vispa i äggen och chiafröna.

3. Grädda pannkakan i ett het stekjärn tills den är gyllene och håller ihop.
Jag åt min med grädde och jordgubbar.

Receptet hörde jag om i TV programmet vardagspuls som sänds varje vardag kl.17:55-18:55 i TV4 och det är Agneta Sjödin som tipsade om receptet.

Ha en bra lillördag!/Maria

tisdag 12 maj 2015

Nyopererad

I går opererades min gallblåsa bort på Ängelholms sjukhus, jag blev väl omhändertagen av trevlig och kunnig personal.

Gallblåsan togs bort med en titthålsoperation (laparoskopi).


Vid en titthålsoperation används speciella instrument som förs in genom små hål i bukväggen. Det behövs fyra hål, ett lite större hål för en rörformad kamera, och tre mindre hål för operationsinstrumenten. Mitt fjärde hål är vid revbensbågen mellan brösten.

Genom kameran kan kirurgen se bukens insida på en bildskärm. Under operationen undersöks gallblåsan, gallgången och blodkärlen. 

Efter operationen vaknade jag med smärta och illamående, vilken tur att det finns morfin och illamående dämpande medicin. Det tog inte lång tid förrän smärtan och illamåendet försvann! Jag blir helt utslagen av morfin och sov till och från i fyra timmar på sjukhuset innan jag kunde åka hem och fortsätta sova på soffan.

I dag känns kroppen mörbultad och jag är tacksam att det finns bra tabletter mot smärtan! 


Nu ska jag vila igen och bara ta det lugnt!/Maria

söndag 10 maj 2015

Läkerol i smakerna Ginger Lime och Chili Licorice

I går hade vi besök av fina vännerna Carina, Ronnie och kidsen Robin och Erik, då det är ett tag sedan vi sågs blev goa skratt och mycket babblande. Vi bjöd på kycklinggratäng med purjolök och mango chutney och nutellasemifreddo. Tack för en trevlig kväll!!

Nytt från Cloetta!! Gillar ni Läkerol och har ni någon favorit smak?? Min favorit är Läkerol licorice seasalt.

Nu kommer Läkerol i två nya smaker med ett gemensamt tema med smaker som känns igen i Thailand.


Läkerol ginger lime har en frisk smak av ingefära och lime, den ger en fräsch känsla i munnen.
Läkerol chili licorice har en klar lakrits smak med mycket lite hetta i början.
Båda var godkända av mig med en fördel till ingefära lime smaken.

V.20 lanseras dem.

Här förbereds inför min operation imorgon med tvätt av bland annat sängkläder, då jag efter duschen ikväll ska sov i en ren bäddad säng. Jag önskar er en härlig dag!/Maria 

lördag 9 maj 2015

Godisklassikerna colaflaskan och salta sillen

Jag har tidigare skrivit om att jag ingår i Cloettas bloggnätverk och får hemskickat varor från deras sortiment som inte har kommit på marknaden än, det kan vara klassiker i ny förpackning och helt nya produkter och smaker.


 Det är alltid lika spännande att se vad som finns i påsen.

Godisklassikerna salta sillen och colaflaskan som nu kommer i 80 grams påsar var bland annat med i kuvertet.
Vet ni när colaflaskan började säljas?? För mig känns det som om den har funnits under hela min livstid men så är det inte. Den började säljas på det härliga 80-talet! Salta sillar har däremot funnits under hela min livstid, den började redan att produceras på 50-talet som Swedish fish, den blev en succé i USA och Sverige exporterade den dit.

De här två klassikerna är favoriter bland smågodiset och från och med v.20 kommer dem att finnas i 80 grams påsar. Jag har lagt upp mina i en skål så att kvällens gäster ska få smaka.


Nu ska jag förbereda lite inför kvällen, ha en trevlig lördagskväll!
Imorgon får ni veta vad som mer fanns med i kuvertet.

Kram Maria

torsdag 7 maj 2015

Så ärtor och bönor i plastmuggar

På förskolan sår vi med barnen på olika sätt, vi har bland annat sått morötter och rädisor i odlingslådor på förskolans gård. 
Ifjol sådde vi ärtor och bönor i zipp påse med wettexduk, om det kan ni läsa HÄR.


Igår sådde vi bönor och ärtor i plast muggar med bomull i. Ett enkelt sätt att så med barnen på.


Material som behövs till aktiviteten:
Ärtor
Bönor
Plastglas (genomskinliga)
Bomull
Vatten

Gör så här:
Lägg bomullen i glaset.
Lägg i ärtor eller bönor på båda sidorna om bomullen.
Häll i vatten så att bomullen blir genomblöt.
Ställ glaset på ett ljust ställe.

Nu är det bara att följa vad som händer och hålla bomullen fuktig.

Det här material och aktiviteten berör många delar i LPFÖ 98 rev 10:
Barnen utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.
Barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.
Barnen utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp.
Barnen tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld.
Barnen utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar.
Barnen utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
Barnen utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap.
Barnen utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

Nu blir det hockey VM, Sverige möter just nu Tyskland och Sverige leder med 2-1, nu börjar andra perioden! Trevlig kväll/Maria

tisdag 5 maj 2015

Allemansrätt till förskolebarn

Är ni också ute i skogen med era barn på förskolan?
Vi har extra lång ute förmiddag varje tisdag då vi lämnar förskola runt kl.9:00 och är åter ca 12:00. På de här dagarna får barnen genom demokratisk röstning bestämma vart vi ska, det brukar variera mellan bondgård, skog och lekplats.


På våra promenader och besök ser vi mycket som inte ser rätt ut i naturen ex. nerskräpning. Vi måste vara rädd om vår jord och redan på förskolan tycker jag det är viktigt att vi pratar med barnen om vår allemansrätt.
I dag ska jag tipsa er om ett material som vi använder oss av, det kort med bilder och texter som jag har hittat hos sagokistan. Korten är lätta att ta med sig ut i naturen.



Det finns olika 16 kort, man kan sortera ut och använda de som man vill ta med sig.



För att komma till materialet, klick på länkarna nedan:
ALLEMANSRÄTTEN sid 1 
ALLEMANSRÄTTEN sid 2

God kväll alla fina läsare!/Maria

måndag 4 maj 2015

Fjärilens livscykel i bilder

Jag måste bara visa er en underbar bild som jag såg på facebook gruppen gratis montessorimaterial.


Det är fjärilens livscykel i bilder från larv till färdig fjäril!

Ha en bra start på veckan!/Maria

söndag 3 maj 2015

Minnen från foton

Det har gått 4½ månad sedan pappa dog i cancer och igår tömde vi det sista i han hus som skulle köras återvinningsstationen. Nu väntar vi på att juristen som vi har anlitat ska kalla oss till arvskiftet.

Jag tog med mig hem två lådor fulla med fotografier som pappa hade.



Idag har jag tittat igenom bilderna och fått mig många skratt och härliga minnen.
Många av bilderna har pappa tagit när han och hans särbo varit på sin mååååånga resor, några bilder på en ung pappa och en del på oss andra i familjen.


Den här bilden som jag har beskurit tog pappa när jag konfirmerades, tror det var 1983!

Den här bilden är tagen på ett kalas hos pappa i början på 90-talet!

Ja, bilder är roligt, de ger tillbakablickar och minnen.

Trevlig kväll!/Maria

lördag 2 maj 2015

Nutellasemifreddo

Hej, jag har inte glömt er! Tiden har bara rusat iväg och dagarna har bestått av träning, städning, förberedelser och trevliga gäster på god middag.

När vi ska ha gäster gillar jag att bjuda på mat som man kan förbereda i förväg, igår bjöd vi på grillad fläskfilé och kycklingfilé med sommarpotatis allt i ett samt nutellasemifreddo till efterrätt.

Här kommer receptet på den:


Det här behöver du till ca 10 bitar : 
1 fp med 2 färdiga marängbottnar 
4 ägg
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör så här:

1. Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. 
2. Vispa äggvitorna med 1 msk socker till hårt skum.
3. Vispa äggulorna med en msk socker tills det blir fluffigt.
4. Vispa grädden tills du kan bilda toppar med den.
5. Ta fram en rundform, med avtagbara kanter på cirka 20-25 cm.

6. Lägg den första marängbotten i botten på formen.
7. Krossa den andra i en skål.
8. Vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda ihop allt med marängkrosset.
9. Ringla ner den ljumna nutellan. (går bra att värma i micron)   10. Fyll formen med blandning.
11. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar innan servering.
12. Ta fram glassen ca 20 minuter före servering, så att den hinner tina lite.


Ja, det var ett litet tips på en god uppskattad efterrätt som går bra att göra flera dagar innan den ska serveras.

Nu är det dags att fixa till sig för en tur till Helsingborg, där vi bland annat ska äta middag på O'learys!

Jag önskar er en trevlig lördagskväll!/Maria