måndag 30 maj 2016

Fin belysning till uteplatsen

I lördags städade jag vårt uterum och nu är det redo att användas under sommaren alla härliga kvällar och regniga dagar.

Vi har även ett par uteplatser som vi sitter på och jag tyckte att det saknades belysning på dem. Efter att fått inspiration på instagram valde jag att köpa solcellsbelysning hos Clas Ohlson.

Nu ska jag sätta mig i soffan i uterummet och läsa en stund!/Maria

lördag 28 maj 2016

Trappa upp till himmeln

I går hade jag velat ha en trappa upp till himmelen så att jag hade kunnat gå dit och gratulera pappa på hans födelsedag, han skulle fyllt 75 år. Jag gjorde ett besök i minneslunden och satte en blomma med grattis hälsning där.

Efter jobb var det AW hemma hos Anna, det var en trevlig kväll med mycket skratt och som vanligt fantastisk god mat.
Anna lagade en underbart god paella och till dessert åt vi bilarpannacotta.

TACK fina Anna för en härlig kväll med god mat😍

Ha det så bra alla fina läsare!/Maria

onsdag 25 maj 2016

Sommarpyssel till förskolebarn

Vilka underbart fina dagar vi har haft med 25 grader varmt och sol, det passar en soldyrkare som mig☺

Nu när almanackan snart visar på sommar tänker jag tipsa om tre olika pyssel som passar bra på sommaren.

Till de här fina glasspinnarna behövs kartongark i olika färger, glasspinnar, sax och klister. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur glassarna ser ut när de är färdiga.

Nu när badvattnet blir varmt kan man snart se maneter i vattnet, varför inte tillverka egna färggranna av kakformar, silkes eller kreppapper, sax, tejp och klister.

Egen designade sommarsandaler kan man göra lätt med hjälp av sax, klister, kraftig kartong och färgade pennor.

Alla bilderna är lånade från pinterest.

Önskar er en riktigt skön lillördagskväll!
Kram Maria 

söndag 22 maj 2016

Potatissallad med kapris och rädisor

Nu är min dator inlämnad och det tar 3-4 veckor tills jag får veta om den går att rädda eller om jag får köpa en ny. Jag har beställt en backup på den så att alla dokument och bilder inte försvinner, jag har en del material under tillverkning på den och hoppas att de inte behöver göras om från början igen. I dag bloggar jag från vår surfplatta☺

Har ni njutit av det fina vädret idag? Här har det planterats blommor och påtats i trädgården hela eftermiddagen, det avslutades med grillning. I dag grillades det fläskkarré och till det serverades en fräsch potatissallad med kapris och rädisor. 
Den här potatissalladen passar super bra ihop med grillat och kommer att göras fler gånger i sommar! Receptet kommer här:

4 portioner
Ingredienser
1 strimlad rödlök
1 hackad vitlöksklyfta
4 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk kapris
600 g kokt, kall potatis, helst färsk
10 klyftade rädisor
1 dm tärnad gurka
25 g ruccola
1 msk hackad timjan
salt och peppar


Gör så här
1. Blanda lök, vitlök, olja, vinäger och vatten i en kastrull och låt puttra några minuter tills löken börjar mjukna.
2. Tillsätt kapris och låt den koka med en minut.
3. Skär potatisen i halvor och blanda med rädisor, gurka och den varma lökdressingen.
4. Vänd ner ruccola och timjan och smaka av med salt och peppar.


Receptet hittade jag i senaste numret av tidningen Må Bra. Nu ska jag avsluta den här söndagskvällen med att titta på finalen i Hockey VM som i år spelas mellan Finland och Kanada. Trevlig kväll!/ Maria

torsdag 19 maj 2016

Datastrul

Jag bloggar för det mesta från min laptop men ikväll vägrade min dator att starta och jag använder mig nu av mobiltelefonen. Jag hoppas verkligen att det går att rädda allt på datorn, jag har varit dålig på att föra över bilderna på den externa hårddisken och har nu hela förra årets och årets bilder på den och såklart en del av mina material.

Framöver tills datorn är fixad eller jag har en ny så kan det bli glest mellan inläggen här.

Hälsningar 
Maria

onsdag 18 maj 2016

Film om maskrosens livscykel

God morgon på er, jag tittar in lite snabbt innan det är dags för mig att köra till jobbet.
Jag vill tipsa er om en film som vi har visat barnen på jobb nu när de är extra intresserade av maskrosor.


Filmen visar på ett enkelt sätt maskrosens livscykel från att blomman pollineras till att det växer upp en ny planta som pollineras.

Jag önskar er en bra dag!/Maria

söndag 15 maj 2016

Nya smaker på cashewnötter från Nutisal

Gillar ni nötter kan jag tipsa er om att Nutisals torrostade cashewnötter nu kommer i 3 nya smaker: Pepper & Salt, Crystal Sea Salt och Sweet Rosemary.
I vår familj är det Stellan som står för den största konsumtionen av nötter, jag äter ungefär en tredjedel av vad Stellan äter. Cashewnötter är inte min favorit, men torrostade och med smaken pepper & salt var de väldigt goda, det var även Stellans favorit av de här nya smakerna.

De här nya smakerna finns att köpa i butikerna från v.20!

Alla omdömen är mina egna och det är upp till mig om jag vill skriva om produkterna.
Bilderna:Mina egna

Nu ska jag avsluta den här söndagen med att se klart hockeymatchen mellan Sverige och Schweiz, just nu blev det mål till Sverige och det står 2-2! Heja Sverige!!/Maria 

Burken Berta och flaskan Frans, en saga om pant

Vi hade skräpplockar vecka på jobbet för ett par veckor sedan och i samband med det åkte vi till återvinningscentralen NSR i Helsing borg och tittade, läste om vad som ska sorteras var. Barnen fick även ta med sig pantburkar och pantflaskor som de fick gå och panta. 

Burken Berta och flaskan Frans flyttade in på avdelningen och blev rekvisita till sagan Burken Berta och flaskan Frans som är en saga om vad som händer från man pantar en burk eller flaska tills de kommer som nya i butiken igen.
Sagan laddar ni ner gratis hos Håll Sverige Rent.

HÄR tipsar jag om fler sagor och material som man kan använda sig av vid arbete med återvinning och pant.

Önskar er ett härligt avslut på veckan!/Maria

lördag 14 maj 2016

Duka fint med servetter och glasunderlägg #dukatbord #dekohem

Även om det ofta bara är jag och Stellan när vi ska äta middag gillar jag att duka fint med servetter och underlägg. Min uppfattning är att vi lever här och nu och tycker att det är viktigt att njuta av livet vajer dag oavsett om det är en lördag eller tisdag, ni förstår nog hur jag menar☺



I dag dukade jag fint med servetter och glasunderlägg från dekohem, jag tände även en ljuslykta som jag har gjort decoupage på med en av servetterna. Nedan ser ni hur bordsunderläggen med samma mönster ser ut.


 

Företaget Dukatbord som bland annat är återförsäljare för dekohem har de fina servetterna och glasunderlägg en i sin webbuktik som ni hittar HÄR. Om ni har vägarna förbi Helsingborg så kan ni besök Dukatbords showroom för att se deras sortiment live.



Jag vill tack Caroline och hennes kollega på Dukatbord för de fina servetterna och glasunderläggen, de kommer väl till pass både ute och inne!




Bild 1 och 4 är min egen, bild 2 och 3 är lånad hos Dukatbord. 

Som hos säkert många av er så är det även Eurovision på TVn hos oss eller rättare sagt jag ser Eurovision och Stellan tittar på något annat!
Kram Maria

fredag 13 maj 2016

Kokta blåmusslor med fänkål och lime

Efter en härlig eftermiddag med mat och shopping i vårt fina grannland Danmark (Helsingör) fick det bli lätt mat till fredagsmyset. När jag var och handlade på Maxi hade de bra pris på sina färska blåmusslor så det blev kokta blåmusslor. Då Stellan inte är så förtjust i vin valde jag inte att vinkoka musslorna.
Receptet som jag använder mig av kommer från TV programmet Tina Cookalong som gick på TV för några år sedan, ni får det här:

Blåmusslor med lime och fänkål Det här behöver du:
1 nät blåmusslor
2 skivade schalottenlökar
3 skalade vitlöksklyftor
1 hel kanelstång
2 dl vatten
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen fänkål
1 tsk senapsfrö
4 hela nejlikor
0,5 msk olja
0,5 msk smör
2 st lime
1 dl grovhackad persilja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar från kvarn
gott bröd

Gör så här
1. Skölj och borsta musslorna, ta bort ev skägg. Släng de som är öppna och inte vill stänga sig.
2. Skiva löken och vitlöken tunt.
3. Fräs det i olja och smör.
4. Blanda i alla kryddorna och låt det fräsa en minut.
5. Häll i musslorna och vattnet. Sätt på lock.
6. Skaka grytan lite lätt och vänta 5 minuter.
7. Ta av locket och pressa över lime strö över persiljan och 1 tsk flingsalt och 1 krm svartpeppar från kvarn.
8. Fördela i djupa tallrikar och servera med bröd.


Önskar er alla en härlig helg!/Maria 

onsdag 11 maj 2016

Pulled chicken med sweet barbequesås

Vilken fantastiska dagar vi har haft med sol och värme☺, vi kom hem från Stockholm i lördags kväll och därefter har det varit dagar fyllda aktiviteter mestadels utomhus så klart.
I kväll tittar jag in lite snabbt för att dela med mig av min variant på pulled chicken. 



Det här behöver du till 4 portioner:
1 färsk hel kyckling

2 gula lök2 vitlöksklyftor
½ msk chiliflakes
½ flaska rökig bbq-sås (ca 250 gram)
½ flaska bbq sweet sås (ca 250 gram)

1 dl vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form eller ugnsgryta.
3. Häll BBQ-såserna över kycklingen
4. Skala och hacka lökarna i stora bitar som du lägger runt om kycklingen.
5. Finhacka vitlök och strö över kycklingen tillsammans med chiliflakes.
6. Avsluta med att hälla i vattnet.
7. Täck formen med två lager folie och sätt in formen i ugnen.
8. Efter två timmar är kycklingen färdig och du kan ta ut den från ugnen.
9. Rensa kycklingen genom att plocka bort lök, skinn och ben.

10. Dra isär köttet till små strimlor. Gör detta när kycklingen är varm!
Servera din pulled chicken med grönsaker, guacamole, gräddfil och andra goda saker i tortillabröd, hamburgerbröd eller pitabröd.

Personligen gillar jag pulled chicken bättre än pulled pork, vad tycker ni?

jag önskar er en God Natt! /Maria

fredag 6 maj 2016

Säsongspremiär på Gröna Lund

I går morse bestämde vi oss för att  boka hotell och köra upp till vår kungliga huvudstad. Nu bor vi på Mornington hotell på Östermalm i Stockholm. När vi kom till hotellet sprang vi på den här killen😀

Vi som så mååånga andra valde att ta lite god dricka i Kungsträdgården för att sedan ta en promenad ut till Djurgården och Gröna Lund, vi visste inte då att det var säsongspremiär på Grönan.

Chansen att springa på någon man känner i Stockholm känns väldigt liten, så ni kan tro att jag blev förvånad när vi sprang på Helena (min kollega) och Cia (min chef) precis när vi kommit in på Gröna Lund.


Stellan och jag valde att äta på restaurangen hekto BBQ på Gröna Lund, de serverar fantastiskt god BBQ. Vi var inte ensamma där och fick tyvärr sitta på golvet och äta! 
På stora scenen var det uppträde av ingen mindre än Timbuktu, så vi valde att se hela konserten och den var väldigt bra och dessutom på Skånska😀

Nu ska  i gå ut och se vad vi hittar på för skoj här i Stockholm idag, önskar er alla en härlig fredag! 
Kram Maria

torsdag 5 maj 2016

Rabarber kladdkaka

På Facebook följer jag sidan hembakat och igår kom det upp en rabarberkladdkaka i mitt flöde som jag var tvungen att baka nu när våra rabarber är redo att börja skördas.
Kakan blev mycket god, kombinationen av den sura rabarbern och den krämiga kakan är faktisk.



Här kommer receptet som jag hämtat på sidan Hembakat.


Rabarberkladdkaka
Ca 12 bitar
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl


Garnering
250–300 g rabarber
ca 2 msk strösocker
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten
4. Strö socker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass, vi hade vispgrädde till.

Om man vill se bakningen steg för steg gör man det hos Lindas bakskola på hembakats hemsida, där finns många härliga recept med steg för steg bakning.

I skrivande stund sitter jag i bilen påväg upp till Stockholm för att njuta av ett par lediga dagar tillsammans med Stellan! 

Kramar Maria

onsdag 4 maj 2016

Nytt från gott och blandat, plopp och Ahlgrens bilar

Nyheterna från Cloetta är många och här kommer några tips som är värda att prova.
Nu kommer en nyhet från skaparna bakom Sveriges mest sålda bil, en modell som heter A16, den rullar in i butikerna vecka 20, ni känner igen den då den har samma kaross som tidigare bilar☺ 
Bilarna kommer i färgerna gul, orange och lila och alla i samma förpackning☺☺

Smaken är svår att avgöra, det enda jag kan säga är att de har en god frisk frukt smak. När smaken skulle provas fram provades 65 olika smaker innan bilfabriken i Ljungsbro hittade den här nya kombinationen av smaker.

En annan favorit som nu kommer i den nya smaken rabarber är plopp. Jag gillar verkligen den här fräscha smaken av rabarber som känns tydligt tillsammans med chokladen. Visste ni att Plopps original lanserades redan på 1940-talet.


Gott & Blandat utökar med en ny påse godis som heter Gott & Blandat fruktsallad, godisblandningen består av smakerna vattenmelon, persika, körsbär, ananas, apelsin och kiwi. Tillsammans skapar de en blandning av syrligt och sött, den enda smaken som jag inte är förtjust i är körsbär.

Nyheterna hittar ni i butik från och med vecka 20!

Alla omdömen är mina egna och det är upp till mig om jag vill skriva om produkterna.
Bilderna:Mina egna

Är ni lååång lediga nu? Jag ska njuta av fyra dagars ledighet! Ha en härlig helg fina ni!/Maria

måndag 2 maj 2016

En hel låda med gott från cloetta

I dag fick jag åka till postombudet för att hämta en stooora låda med nyheter från cloetta☺Nu ska här provas nya produkter från deras sortiment.

En nyhet som kommer att finnas bland lösgodiset i Coops butiker är sockerbitar i smakerna frukt (blåbär, jordgubb och ananas) och smaken saltlakrits. Som de traditionella sockerbitarna är även de här i mjukt skum men med nya smaker. Gillar man surt godis rekommenderar jag sockerbitar frukt, är man som jag tokig i lakrits tycker jag ni ska smaka sockerbitar saltlakrits. Ni hittat de i butikerna från vecka 10.


Ni kommer också att få se nyheter i Coops naturgodishylla i form av:
Kanelmandel, rostad mandel som är täckt med belgisk mjölkchoklad och rullad i kanel. 
Jordgubbsmandel, rostad mandel som är täckt med belgisk vit choklad och rullad i jordgubbspulver.
Bärcrisp, som är täckt med belgisk vit choklad och kanderad med bärpulver. 
Limelakrits, är saltlakrits som täckts med belgisk vit choklad och kanderats med syrligt lime/frukt pulver.
Mitt omdöme:
Jag köper ibland naturgodis och gillar hallon och jordgubbscrisp, de nya bärcrisp är väldigt lik i smaken som de jag brukar köpa.
Kanelmandeln blev Stellans favorit då han är glad för kanelsmaken, jag tycker bättre om jordgubbsmandeln, anledningen är att jag gillar kombinationen av vitchoklad och jordgubbar. Min absoluta favorit bland nyheterna är limelakrits, lime smaken med lakritsen var en fräsch smak som fungerar bra tillsammans.☺ 

Även de här nyheterna finns i butikerna från vecka 20.

Alla omdömen är mina egna och det är upp till mig om jag vill skriva om produkterna.
Bilderna:Mina egna

Under veckan kommer tips på fler nyheter!/Maria

söndag 1 maj 2016

Kosläpp på Västraby gård

1 maj kl.11.00 är det traditionsenligt kosläpp på Västraby Gård här i Kattarp, jag var där för två år sedan men missade det i fjol. I dag fick jag med mig Stellan och Hulk (Carro & Andreas hund) dit. 


I ett strålande solsken fick vi se kornas glädje när de äntligen fick komma ut i hagarna efter den långa vintern inne i stallet.


Hulk hade gärna lekt med korna om han hade fått☺


Den här 1:maj har verkligen varit underbar med kosläpp, trädgårdsarbete och middag (grillat) på uteplatsen, det känns nästan som semestern har börjat☺


Nu ska soffan intas av mig! Ha en skön kväll!/Maria